Kebaikan Buah tembikai Yang Kau Orang Perlu Tahu!

Siapa sangka di sebalik aroma tersendiri dan daging yang lembut, durian mempunyai manfaat kesihatan yang jarang diketahui orang. Nasib baik, buah ini hanya berkembang di Asia Tenggara dan di peringkat global dianggap sebagai "Raja Buah". Jadi, apakah faedah buah durian? Berikutan kajiannya.

1. Sumber tenaga

Satu hidangan buah durian mengandungi 243 gram karbohidrat yang mencakupi kira-kira 20 peratus daripada keperluan harian anda. Sesetengah orang mungkin tidak dapat memakannya kerana mereka tidak suka aroma. Walau bagaimanapun, buah-buahan ini kadang-kadang diberikan kepada pelari, ahli sukan dan orang yang memerlukan karbohidrat tenaga tambahan.

2. tinggi serat

Salah satu manfaat buah durian adalah kandungan serat yang tinggi. Setiap bahagian mengandungi kira-kira sembilan gram serat yang meliputi 37 peratus daripada keperluan harian anda (berdasarkan diet 2000 kalori).

3. tinggi lemak dan kalori

Satu durian mengandungi lebih daripada 350 kalori dan 13 gram lemak. Jangan bimbang, kerana lemak yang terkandung di dalamnya adalah sihat. Selagi ia tidak digunakan secara berlebihan, anda tidak akan menjadi gemuk.

4. tinggi vitamin C

Vitamin C dalam durian boleh memberi manfaat untuk melawan penyakit, penyembuhan luka, menurunkan kolesterol, dan meningkatkan aliran darah.

5. Vitamin B

Vitamin B mempunyai banyak manfaat kesihatan. buah durian membantu menjaga radikal bebas dan dituntut untuk mencegah penuaan dan penyakit jantung. Buah ini juga boleh meningkatkan HDL (kolesterol baik) dan juga membantu meningkatkan tahap serotonin supaya meningkatkan mood anda dan mengurangkan kemurungan.

6. tinggi dalam besi dan tembaga

Durian kaya dengan besi dan tembaga. Tembaga dan besi diperlukan dalam pembentukan dan pembentukan sel-sel darah merah yang sihat. Durian juga mengandungi mangan yang membantu dengan tulang dan kesihatan kulit.

7. Tinggi kalium

Kalium adalah elektrolit penting yang membantu mengawal tekanan darah, mengekalkan tahap natrium dan membantu mengawal kadar jantung anda. Durian mempunyai banyak kalium yang sangat berguna untuk kesihatan anda.

8. Santai

Durian mengandungi tryptophan, sejenis asid amino yang menggalakkan pengeluaran serotonin dalam otak yang dikenali untuk mewujudkan perasaan tenang, mengantuk, dan santai.

Kebaikan Buah tembikai
9. sumber Thiamin

Jika anda memerlukan lebih thiamin dalam hidup anda, durian boleh menjadi sumber itu. Thiamin boleh membantu badan memetabolismekan karbohidrat kepada tenaga dan meningkatkan otot dan kesihatan saraf.

10. tinggi folat

Durian buah-buahan juga mengandungi banyak folat atau dikenali sebagai asid folik. Ia boleh membantu dalam mencegah penyakit jantung, perkembangan janin (jika anda hamil), dan juga membantu fungsi otak dengan betul.

Kata kunci carian

  • kebaikan buah tembikai merah
  • kebaikan buah tembikai susu
  • kebaikan dan buruk buah tembikai
  • khasiat buah tembikai
  • khasiat buah tembikai merah