Cara Penyediaan Makanan Yang Dianggap Kurang Sihat

Memasak makanan anda sendiri di rumah adalah kunci untuk mendapatkan badan yang sihat, kerana dengan memasak diri sendiri anda boleh menjaga kebersihan makanan dan pemprosesan makanan yang anda mahu.

Tetapi ia tidak hanya menjaga kebersihan makanan yang perlu dipertimbangkan untuk mengekalkan badan yang sihat. Memasak makanan tidak boleh dilakukan dengan teknik yang asal, mengelakkan cara memasak tidak berikut sihat.

1. Goreng dengan minyak panas

Apabila anda mahu untuk menggoreng makanan yang anda mahu makan, elakkan menggoreng dengan minyak panas kerana ia akan meningkatkan kandungan lemak tepu makanan. Lemak tepu menyebabkan peningkatan kolesterol dan berat badan.

Selepas makanan yang digoreng, parit makanan supaya minyak baki dalam makanan berkurangan perlahan-lahan.

2. Memamnggang dengan arang

Asap daripada makanan yang diproses oleh bakaran boleh tidak baik untuk kesihatan, terutama masalah pernafasan.

Untuk mengatasi bagaimana untuk memasak dengan baking, gunakan grill elektrik dan mengelakkan penggunaan arang. Walaupun menggunakan microwave adalah lebih baik daripada membakar dengan arang. Walau bagaimanapun, penggunaan ketuhar gelombang mikro harus menjadi perhatian tertentu untuk tidak menggunakan pembalut atau bekas plastik ke dalam ketuhar gelombang mikro.

Bekas plastik yang mengandungi bahan-bahan yang jahat boleh menyebabkan kanser yang membahayakan kesihatan manusia.

3. tidak basuh sayur-sayuran dan buah-buahan

Permukaan luar sayur-sayuran atau buah-buahan yang dibeli daripada pasaran tradisional dan moden masih mempunyai kekotoran dan bahan kimia ghaib.
Cara Penyediaan Makanan Yang Dianggap Kurang Sihat

Untuk keselamatan dan kesihatan sayur-sayuran dan buah-buahan, basuh terlebih dahulu sebelum memprosesnya.

4. Goreng dengan Pan Fry

Fry pan atau dikenali sebagai periuk teflon adalah alat dapur yang tidak baik untuk menggoreng makanan. Kerana keadaan kuali terlalu rendah dengan permukaan api, boleh meningkatkan lemak tepu dan kolesterol dalam makanan.

Kata kunci carian

  • aktiviti penyediaan makanan
  • amalan penyediaan makanan
  • artikel penyediaan makanan
  • asas penyediaan makanan