Cara Menghilangkan Kutu Rambut Dengan Cepat

Adakah anda tahu apa itu kutu rambut? kutu rambut adalah organisma parasit yang hidup di kepala manusia dengan menghisap darah. Kutu rambut manusia berasal dari mana? Semasa baru menetas, telur berbentuk seperti bijan dengan saiz yang sangat kecil melekat pada helai rambut.

Telur kutu akan menetas dalam masa lapan hingga sembilan hari. Kutu mempunyai hayat penetasan mati selama 40 hari. Jika terdapat kutu pada rambut, orang akan berasa gatal serta gatal-gatal disebabkan oleh kelemumur.

Kegatalan yang ada di kepala tidak daripada kesan gigitan kutu rambut tetapi reaksi alahan kulit  kepada parasit yang hidup di kulit. Walau bagaimanapun, jika kulit tidak alah kepada kutu rambut kemudian gatal-gatal tidak akan dirasai.

Seseorang dengan rambut buruk boleh menghantar kutu di sebelah orang yang paling dekat kepadanya. Menggunakan sikat Serit salah satu cara untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan kutu rambut. Di sini kita akan berkongsi bagaimana untuk Menghilangkan Kutu Rambut Dengan Cepat  dan mencegahnya.

1. Kacang Badam

Badam bahan-bahan semulajadi yang boleh menghilangkan kutu rambut dengan kuat. Cara dengan merendam 10 biji badam semalaman. Keesokan harinya, mengupas badam daripada kulit dan hancurkan sehingga sebati. Tambah jus lemon selepas itu dikenakan seperti menggunakan topeng rambut.
Cara Menghilangkan Kutu Rambut Dengan Cepat

2. Alkohol

Kandungan sebatian isopropyl amat berkesan untuk menghapuskan kutu rambut. Tuangkan alkohol 70% dalam mangkuk secukup rasa. Selepas itu kenakan alkohol pada kulit kepala sama rata. Biarkan selama 30 minit. Selepas itu sikat rambut menggunakan Serit comb kemudian bilas rambut dengan air sejuk untuk menghapuskan alkohol.