Cara Menghilangkan Ketagihan Kopi

Pada masa kini, kopi telah menjadi sebahagian daripada gaya hidup yang tidak boleh dipisahkan dari kehidupan harian ramai orang. Iaitu, terdapat ramai orang yang ketagih kopi.

Walaupun ia mempunyai banyak manfaat kesihatan, kafein dalam kopi menjadikan ia tidak bebas daripada kesan sampingan. Jika anda salah seorang dari orang-orang yang ketagih kopi, terdapat beberapa cara menghilangkan ketagihan kopi. Enam pilihan makanan dari pakar pemakanan Urvashi Sawhney akan dapat membantu mengatasi ketagihan kopi anda.

1. Yogurt

Jika tiba-tiba mengurangkan pengambilan kafein, anda boleh mengalami sembelit. Ini adalah kerana badan sudah biasa dengan kesan diuretik kafein.

Makan lebih probiotik seperti yogurt akan membantu kelancaran sistem pencernaan selepas kafein telah terbengkalai.

2. Telur

Yang mengambil sarapan yang kaya dengan protein akan menyediakan anda dengan khasiat dan tenaga untuk hari yang aktif. Satu sumber makanan adalah telur.

Makan telur pada waktu pagi akan memberikan anda pukulan tenaga yang anda biasanya dapat daripada kafein.

3. Ginseng

Menambah satu sudu teh ginseng untuk secawan susu atau semangkuk bijirin boleh membantu anda menghapuskan keinginan untuk minum kopi.

4. Badam

Sebilangan kecil biji labu atau badam pada sebelah petang akan membantu anda menambah kekuatan untuk menghadapi sepanjang hari. Sesuatu yang anda biasanya mendapatkan dari cawan petang kopi.

Cara Menghilangkan Ketagihan Kopi
5. Jus lemon

Anda boleh menggantikan minuman berkafein kegemaran anda dengan jus lemon. Walaupun ia mungkin rasa jauh berbeza, minum jus lemon boleh membantu anda mengekalkan pengambilan cecair harian anda dan mengurangkan keinginan untuk makanan ringan sambil minum kopi.

6. teh Peppermint

Jika anda cuba untuk menjauhkan diri daripada minuman berkafein sehari atau dua, anda akan mula merasai gejala ketagihan, seperti sakit kepala.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh minum secawan teh pudina yang akan mengurangkan sakit kepala anda.

Kata Kunci Carian

cara hilangkan ketagihan kopi
cara mengatasi ketagihan kopi
cara mengatasi ketagihan minum kopi
cara menghentikan ketagihan kopi
cara menghilangkan ketagihan kopi
cara menghilangkan ketagihan minum kopi
cara mengurangi ketagihan kopi