Buah Untuk Pesakit Buasir

Buasir adalah satu masalah kesihatan yang biasanya memberi kesan kepada separuh daripada orang dewasa pada 50 tahun. Ini berlaku disebabkan oleh perubahan pemakanan seperti pengambilan serat yang tidak mencukupi, terlalu kerap makan makanan pedas, faktor yang buang air besar yang kurang betul.

Buasir sering dipandang ringan oleh pesakit. Malah kebanyakan pesakit kadang-kala menganggap masalah ini adalah kes sembelit biasa. Bagi mereka yang mempunyai buasir yang teruk,  penting bagi mereka untuk makan makanan serat sihat dan tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Malangnya, orang dengan buasir kadang-kadang hanya dalam memilih buah. Menurut National Digestive Diseases Information Clearinghouse, terutama penghidap buasir perlu mengambil serat harian dijumpai di dalam buah-buahan sekurang-kurangnya kira-kira 25 gram untuk wanita dan 38 gram untuk lelaki.

Buah-buahan biasanya mengandungi lima gram serat ialah buah-buahan seperti epal, beri hitam, raspberi, dan pear. Untuk membantu membuang air besar lebih lancar, penghidap buasir juga boleh memakan bijirin dan sayur-sayuran setiap hari.

Meningkatkan pengambilan makanan buah-buahan dan kaya dengan serat akhirnya memberikan banyak manfaat dan faedah bagi orang-orang dengan buasir, juga menghalang peningkatan pengeluaran gas di kekejangan perut, cirit-birit, kembung, dan perut.

Kata Kunci Carian

  • makanan elak buasir
  • makanan merawat buasir
  • makanan orang buasir
  • makanan ubat buasir
  • makanan untuk buasir