Ambil Makanan ini, Supaya anda Kekal Muda!

Proses penuaan akan berlaku kepada semua orang, tetapi ada beberapa makanan yang boleh membuat anda muda, mengurangkan berat badan, dan menajamkan fikiran anda.Berikut adalah beberapa makanan yang boleh membantu anda kekal muda.

1. Blueberry

Flavonoid tinggi dalam blueberry yang untuk membantu memori kedua-dua jangka pendek dan panjang. Anda boleh menambah blueberry dalam semangkuk bijirin atau oatmeal.

2. Wain merah

Ini kulit buah-buahan mengandungi resveratrol, iaitu anti-radang yang membantu menjaga kulit anda kelihatan sihat. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu melindungi kulit daripada sinaran UV yang boleh menyebabkan kanser kulit.

3. Kacang hitam

Untuk melawan atau mengurangkan risiko kolon dan prostat, kacang hitam boleh membantu anda.

4. Flaxseed

Flaxseed merupakan sumber asid lemak omega-3 kerana ia boleh membantu mengurangkan keradangan, melawan plak pembentukan, dan mengurangkan kolesterol. Jadi, elakkan lemak tepu dan melakukan senaman setiap hari untuk membolehkan anda sentiasa muda.

5. Keju keras

keju keras akan menyediakan lebih banyak kalsium daripada jenis keju lembut yang boleh membantu mengurangkan risiko osteoporosis dan membantu kelancaran sistem pencernaan anda.

6. Brokoli

sayur-sayuran ini penuh dengan fitonutrien yang boleh mengurangkan keradangan, serta mengelakkan paru-paru, perut, dan kanser lain. "Bahan kimia semula jadi juga mengaktifkan gen tumor menghalang yang akan memperlahankan pertumbuhan sel.

7. Epal

Buah ini mengandungi banyak pektin, yang merupakan serat larut dan membantu mencegah pembentukan kolesterol dalam saluran darah, sekali gus mengurangkan risiko penyakit jantung. Plus, dengan serat tidak larut di dalamnya, ia boleh membantu memastikan sistem pencernaan anda kuat. Tetapi ingat, jangan mengupas kulit epal kerana dua pertiga daripada serat dan antioksidan  terdapat pada kulit.

Kata kunci carian

  • makanan kekal muda
  • makanan untuk kekal awet muda
  • makanan untuk kekal muda