7 Makanan Untuk Badan Sentiasa Bertenaga

Pelbagai aktiviti dalam kerja-kerja pejabat, menjaga semua keperluan kanak-kanak, untuk berjuang dengan kesesakan lalu lintas di lebuh raya menjadikan anda sebagai ibu bapa sehari-hari yang sibuk tenggelam dalam pelbagai aktiviti tidak fikir pengambilan makanan untuk memenuhi tenaga perlu dalam badan.

Jangan bimbang, menurut pakar-pakar pemakanan anda boleh menyelesaikan pengambilan makanan yang menyediakan lebih banyak tenaga, vitamin, mineral, antioksidan, dan serat. Semua perkara-perkara ini akan berguna untuk membantu langkah badan secara maksimum setiap hari. Berikut ini ialah pengambilan makanan yang terbaik supaya badan sentiasa bertenaga.

1. Almonds

Badam adalah sumber protein yang baik sayur-sayuran dan serat untuk memastikan pengambilan tenaga dalam badan anda sepanjang hari.

Gabungan Vitamin B dan E dan mineral seperti magnesium dan besi di dalamnya juga baik untuk mengatasi masalah badan yang sering habis.

2. Chili

Chili akan menambah rasa sensasi yang lazat, walaupun untuk yang sedang berdiet blandest (rendah natrium diet). Bukan itu sahaja, cili juga akan memberikan manfaat kesihatan pada badan, dengan kandungan capsaicin di dalamnya yang boleh melancarkan sirlulasi darah kepada oksigen dalam badan.

3. Sayur-sayuran hijau

sayur-sayuran hijau seperti bayam, arugula, dan daun kale besar sangat berguna untuk mengatasi masalah anemia. Ini sayuran hijau bukan sahaja kaya dengan zat besi tetapi juga mengandungi Vitamin C, yang membolehkan badan untuk menyerap besi.

4. Rempah

Rempah seperti halia atau kunyit boleh meningkatkan selera makan anda dan membuat anda lebih sihat. Kedua-duanya juga boleh melegakan keradangan dan menguatkan sistem imun.

5. pisang

Makan pisang adalah cara yang cepat dan mudah untuk menambah tenaga kepada badan. Pisang juga kaya dengan serat dan boleh menyimpan gula dalam darah dan tahap kalium dalam badan seimbang.

7 Makanan Untuk Badan Sentiasa Bertenaga
6. Benih Gandum

benih gandum adalah alternatif makanan yang baik untuk memproses karbohidrat seperti pasta atau roti. Selain karbohidrat rendah dan biji gandum mengandungi beberapa protein, Vitamin B-kompleks, magnesium, kalium, dan besi.

7. Chia Seed

Seperti biji gandum, biji chia memberikan tenaga dengan protein berkualiti tinggi tanpa karbohidrat berlebihan atau lemak yang tidak sihat. Chia boleh menyimpan kandungan gula dalam darah stabil dan mengurangkan perasaan lapar berlebihan.

Kata kunci carian

  • makanan yang bikin bertenaga
  • makanan yang buat bertenaga
  • makanan yang membuat badan bertenaga
  • makanan yang membuat bertenaga
  • makanan yg membuat kita bertenaga