6 Makanan Sihat Yang Boleh Membantu Anda Tidur Lena

Sukar tidur pada waktu malam kerana gangguan tidur seperti insomnia, atau perkara-perkara lain yang sangat mengganggu dan memberi kesan negatif ke atas kesihatan. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, sama ada ia disebabkan oleh makan berlebihan sebelum tidur, bermain permainan, atau untuk makan makanan atau minuman salah.

Ya, makanan yang kita makan sebelum tidur juga boleh menjejaskan kualiti tidur. Makan makanan yang mempunyai potensi untuk "bangun" sistem saraf pasti akan menjaga kita terjaga sepanjang hari. Sebaliknya, pengambilan makanan dengan nutrien tertentu seperti magnesium, tryptophan, kalium, dan melatonin akan membantu kita tidur lebih nyenyak kerana ia membuatkan sistem saraf lebih santai.

Berita baik, nutrien ini boleh didapati di beberapa buah-buahan. Berikut adalah senarai buah-buahan yang membantu tidur malam anda lebih nyenyak.

1. Cherry

Buah sering digunakan sebagai kek hiasan adalah sumber melatonin, hormon yang membantu kita untuk tidur lena. Apabila dimakan secara teratur, ceri boleh membantu kitaran tidur yang lebih baik.

Dalam satu kajian kecil ia telah mendedahkan bahawa ekstrak makan tart kek diberikan ceri membantu tidur individu dewasa dengan insomnia kronik menjadi lebih baik.

Makan segelintir atau secawan ceri segar sebagai snek pada waktu malam - satu jam sebelum tidur - membawa anda kualiti tidur yang dikehendaki. Jika anda tidak boleh mendapatkan ceri segar, ceri kering masih akan memberikan manfaat yang sama.

2. Pisang

Buah berkulit kuning kaya dengan nutrien seperti magnesium dan kalium. Kedua-dua bahan boleh  otot berehat dan membantu tidur lebih lena.

Pisang juga mengandungi asid amino tryptophan yang boleh ditukarkan kepada serotonin dan melatonin di dalam otak. Kedua-dua hormon ini mencetuskan rasa relaks dan mengantuk.

3. Badam

Badam juga mengandungi tryptophan dan magnesium. Kedua-dua bukan sahaja membuat badan dan otot lebih santai tetapi juga menyelaraskan degupan jantung supaya anda mudah tidur. Sebilangan kecil badam sudah cukup untuk membantu anda tidur nyenyak.

4. Tomato

6 Makanan Sihat Yang Boleh Membantu Anda Tidur Lena
Walaupun bentuk ini adalah mudah dan mudah untuk mencari mana-mana sahaja, tomato perlu menanggung gelaran "makanan super" (makanan super) kerana ia kaya dengan nutrien. Bukan sahaja mengandungi melatonin, tomato juga mempunyai lycopene yang membantu tidur yang lebih baik.

5. Markisa

Well, buah-buahan yang sering digunakan sebagai sirap ini mengandungi beberapa alkaloid, termasuk Harman, sebatian sedatif yang biasa digunakan untuk mengatasi kebimbangan, insomnia, atau kebimbangan.

6. Wine

Anggur adalah juga kaya dengan melatonin. Menurut National Institutes of Health, Amerika Syarikat, melatonin berkesan mengatasi sindrom fasa tidur serta insomnia.

Melatonin juga mengurangkan tahap tekanan dan kebimbangan. penggunaan yang sederhana anggur akan membantu mengantuk lebih mudah datang.

Kata Kunci Carian

  • makanan mudah tidur
  • makanan tidur lelap
  • makanan tidur nyenyak
  • makanan untuk tidur lena
  • makanan untuk tidur nyenyak