5 sebab Kenapa Kau Orang Harus Makan Avokado

Bukan sebuah rahsia lagi, terdapat banyak manfaat alpukat untuk kesihatan. Memandangkan ini mudah untuk mendapatkan, dan tidak kenal musim, ia adalah idea yang baik untuk meletakkan lebih avokado ke dalam menu harian. Beriku ini adalah 4 sebab yang sihat anda perlu lebih kerap makan alpukat.

1. Ukur lilit pinggang

Menurut kajian, asid monotaktepu lemak (MUFA) di dalam avokado membantu menumpahkan lemak perut yang degil. Makan avokado akan membantu menjaga saiz pinggang anda ideal - selagi anda tidak mengambil mereka dengan gula.

2. mata

Avocado merupakan salah satu sumber terbaik lutein. Lutein adalah antioksidan yang meningkatkan kesihatan mata, dan mampu untuk melambatkan penurunan penglihatan.

3. Otak

Menu diet MUFA kaya - seperti dalam alpukat - akan meningkatkan memori, dan mencegah kemerosotan mental.

4. Jantung

Satu kajian baru-baru ini mendapati, bertukar-tukar makanan yang tinggi lemak tepu dengan alpukat boleh mengurangkan kolesterol untuk 13 mata.

5. Gula Darah

Kajian mendapati bahawa diet yang kaya dengan MUFA membantu mengawal tahap gula dalam darah dengan berkesan sebagai diet konvensional rendah lemak. Iaitu, avokado akan mengurangkan risiko diabetes.