5 Makanan Sihat Untuk Mengurangkan Kolesterol

Lebih daripada 70 juta orang dewasa Amerika mempunyai kolesterol tinggi. Dianggarkan, ramai rakyat Malaysia juga mempunyai kolesterol tinggi kerana kes-kes yang tinggi penyakit jantung dan strok. kolesterol tinggi biasanya merujuk kepada LDL tinggi (kolesterol jahat) yang meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Nasib baik, kajian telah menunjukkan, pilihan makanan yang bijak dan senaman telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan kolesterol LDL. Untuk membantu anda, beberapa makanan yang sihat adalah dianggap untuk mengurangkan kolesterol:

1. Epal

Ia klise, tetapi makan epal yang mengandungi pektin dapat mengikat kolesterol tidak baik dan membawa ia keluar dari badan, menghalang anda daripada menyumbat saluran darah.

2. Lentil (kacang)

Kacang merah mengandungi bukan sahaja 18 gram protein dan 16 gram serat setiap cawan, tetapi makanan ringan ini mengandungi serat dan boleh menurunkan kolesterol darah.

3. Alpukat

Avokado juga boleh menormalkan nombor kolesterol tinggi. Ini kerana buah-buahan yang lembut bertekstur mengandungi serat dan lemak tepu, yang membantu meningkatkan kolesterol baik dan kolesterol tidak baik lebih rendah.

5 Makanan Sihat Untuk Mengurangkan Kolesterol
4. Oats

Menikmati mangkuk panas oat untuk sarapan pagi, akan membantu badan anda mengikat kolesterol dan membuat anda lebih sihat.

5. Chia Seed

Biji Chia mempunyai keupayaan untuk meningkatkan kesihatan. Ia mengandungi serat larut yang boleh bertindak seperti magnet untuk kolesterol tidak baik untuk dibawa keluar dari badan. biji Chia juga mengandungi lemak omega-3 yang telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan trigliserida yang berbahaya.

Kata kunci carian

  • makanan anti kolesterol jahat
  • makanan penurun kolesterol dan asam urat tinggi
  • makanan untuk buang kolesterol
  • makanan untuk cegah kolesterol
  • makanan untuk kolesterol dan asam urat