4 Makanan Sihat Bagi Wanita Menghadapi Menopause

Peningkatan berat badan menjadi satu perkara yang biasa apabila seorang wanita tidak perlu pergi pada menopause. Ia adalah penting untuk makan makanan yang sihat yang betul untuk menjaga berat badan yang sihat.

Selain membantu mengurangkan berat badan, makan makanan yang sihat dan bersenam juga boleh mengurangkan gejala menopaus, mengekalkan kesihatan mental dan fizikal anda. Jika anda mahu melakukannya, berikut adalah beberapa makanan yang sihat.

1. Kacang soya

Orang biasa menggunakan soya untuk merawat gejala menopaus seperti hot flashes, yang biasanya panas dalam berdebar-debar badan, peluh, dan jantung.

Soy dikenali kerana kaya dengan isoflavon yang mengandungi fitoestrogen. Fitoestrogen adalah hormon kimia dalam tumbuh-tumbuhan yang mempunyai kesan seperti estrogen pada badan manusia.

2. Ikan

Risiko penyakit jantung, boleh meningkat selepas wanita melangkah pada menopause. Makan ikan seperti salmon, trout, atau mengambil makanan tambahan minyak ikan boleh membantu mengurangkan risiko. Di samping itu, minyak ikan juga boleh mencegah kanser payudara dan melegakan tanda-tanda kemurungan.

3. Buah-buahan, sayur-sayuran, dan tepung gandum

Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi kalori yang rendah dan akan menyediakan semua nutrien yang anda perlukan. Manakala tepung gandum, adalah sumber serat yang baik yang akan membantu mengekalkan fungsi sistem penghadaman anda dan mencegah penyakit kardiovaskular.

Serat boleh ditemui di dalam roti, pasta, bijirin, dan beras perang. Mengambil sekurang-kurangnya 2-4 hidangan buah-buahan, dan sekurang-kurangnya 3-5 hidangan sayur-sayuran setiap hari.

makanan melambatkan menopause
4. Susu

Risiko osteoporosis dan keperluan pengambilan kalsium anda akan meningkat semasa menopaus, jadi ia adalah disyorkan bahawa seorang wanita yang menopaus, perlu mendapatkan 1,200 mg kalsium setiap hari.

Untuk memenuhi keperluan kalsium anda, makanan dan minuman seperti produk rendah lemak tenusu, brokoli, dan kacang boleh membantu. Tetapi jangan lupa untuk berbincang dengan doktor anda, adakah anda memerlukan suplemen tambahan untuk mencapai jumlah harian kalsium seperti yang dicadangkan.

Kata kunci carian

  • makanan melambatkan menopause
  • makanan memperlambat menopause
  • makanan untuk melambatkan menopause
  • makanan untuk menopause
  • makanan untuk pra menopause