10 Tabiat Buruk yang Boleh Merosakkan Otak

Otak adalah salah satu organ manusia yang paling menakjubkan dan penting. Seperti yang anda tahu otak adalah sistem kawalan semua aktiviti yang berlaku di dalam badan. otak menyimpan semua maklumat dan pengalaman dan segala-galanya yang anda telah lakukan sejak lahir. organ ini mesti dikekalkan dengan cara yang sihat.

Sama seperti jantung, otak adalah organ penting dan tubuh manusia adalah tidak berguna tanpanya. Kekurangan maklumat yang boleh membuat anda tidak sedar melakukan tabiat yang berbahaya pada otak.

Dalam usaha untuk otak anda supaya bertenang, anda perlu untuk menghilangkan beberapa tabiat yang boleh merosakkan kesihatan anda. Berikutan tabiat yang boleh merosakkan otak:

1. Kebosanan

Kekurangan rangsangan intelektual boleh membawa kepada kapasiti intelektual otak menurun. Neuroplasticity adalah keupayaan otak untuk berfikir secara berbeza, mencipta kenangan dan sambungan baru. Ini boleh berlaku kerana kebosanan berpanjangan. Ini adalah salah satu yang paling otak tabiat merosakkan anda perlu berhenti.

2. Melewatkan sarapan

Orang-orang yang cenderung untuk melangkau risiko sarapan kerap 36 peratus lebih tinggi mengalami pendarahan otak. fungsi otak boleh meningkat dengan ketara, jika makanan yang betul diberi secara tetap dalam bentuk sarapan setiap pagi.

3. Telefon Bimbit

Medan elektromagnet boleh mengeluarkan radiasi yang dikenali sangat berbahaya kepada manusia. Radiasi dari telefon boleh menyebabkan kekeliruan dan sakit kepala. Ia juga dikaitkan dengan kanser, termasuk tumor otak.

4. Terlalu banyak makan

Makanan yang berlebihan berat badan yang kekurangan gizi boleh mengurangkan prestasi otak. Ia juga boleh membawa kepada keadaan yang berkaitan dengan otak seperti dementia dan jumlah otak rendah.

5. Diam

Kekurangan komunikasi lisan dan interaksi sosial boleh membawa kepada kebimbangan dan kemurungan. komunikasi lisan adalah penting bagi bahagian-bahagian berbeza otak.

6. Kurang tidur

Tetap dan kualiti tidur adalah penting untuk kesihatan otak. Semasa tidur, otak menjalankan dua fungsi penting seperti menyimpan kenangan dan menghapuskan toksin. Oleh itu kurang tidur boleh membawa kepada pengumpulan plak, perubahan ingatan dan peningkatan risiko penyakit neurodegenerative.

7. Merokok

Merokok boleh menyebabkan kerosakan kepada daya maju neuron dan membran sel dalam otak tengah dan cerebellar membran sel vermic. Ini bahagian otak yang terlibat dalam fungsi motor halus dan kotor, keseimbangan dan penyelarasan.

8. Gula

10 Tabiat Buruk yang Boleh Merosakkan Otak
Pengambilan gula yang tinggi boleh menyebabkan masalah tertentu dalam setiap sel, tisu dan organ-organ dalam badan, dan juga sistem saraf pusat. Tambahan pula, kajian itu juga menunjukkan bahawa terdapat hubungan yang kuat antara pengambilan gula yang berlebihan dan penyakit Alzheimer.

9. Pencemaran Udara

Otak mesti terlibat dengan beberapa bahan kimia yang berbeza kita bernafas. Ia juga mendapati bahawa pencemaran udara boleh menyebabkan kemerosotan kognitif dan pengecutan otak. pencemaran udara juga dikaitkan dengan perkembangan penyakit Alzheimer, Parkinson dan penyakit neurodegenerative lain.

10. Penutupan Kepala SemasaTidur

Apabila anda menutup kepala dengan bantal , akan ada penumpukan oksigen dan karbon dioksida di sekitar kawasan kepala. Apabila kedua-dua gas tertumpu di satu kawasan, kemudian terhidu boleh menyebabkan kesan yang boleh merosakkan otak .