Kepentingah Kitar Semula Sampah

Sebab utama mengapa kita semua perlu melakukan lebih banyak kitar semula produk, adalah sebagai berikut:
  • Penjimatan tenaga.
  • Produk bahan Simpanan.
  • Pengurangan sisa di pelupusan buangan.
  • Membantu Kelestarian dan Keasrian Alam Sekitar.
Penjimatan tenaga merupakan perkara yang penting jika kita ingin mengurangkan kesan pemanasan global. Jika kita mengitar semula sebuah keleng aluminium, kita mampu menjimatkan tenaga yang cukup untuk menghidupkan TV selama kira-kira 3 jam. Hal ini tentu bergantung pada penggunaan tenaga TV kita, tetapi ini boleh menjelaskan seberapa banyak tenaga dapat dijimatkan melalui proses kitar semula produk.

Kepentingah Kitar Semula

Penjimatan tenaga menjadikan isu kitar semula semakin penting. Dianggarkan (di Amerika Syarikat) surat kabar yang dibuang setiap hari bersamaan dengan kira-kira setengah juta pokok dibuang ke Tapak pelupusan setiap minggu.

Pengurangan sisa adalah sangat penting untuk membersihkan alam sekitar, dan membuat balik tanah itu dalam keadaan semula jadi. Maklumat di atas menunjukkan berapa banyak sisa dihantar ke tapak pelupusan setiap minggu, hanya untuk satu jenis produk (akhbar sahaja).

Kita dapat membantu alam sekitar dengan berbagai cara mengitar-semula. Penting untuk disedari, dengan mengitar-semula bermakna kita tidak hanya mengurangkan sampah di saat ini saja, tetapi juga menjimatkan kos penubuhan tapak pelupusan di masa haeapan yang mungkin diperlukan sebagai akibat over kapasiti.
Kepentingah Kitar Semula Sampah

Perkara yang Kita Boleh Lakukan

Jika anda memahami sebab-sebab mengapa anda perlu mengitar semula, dan mahu untuk mencipta kelainan, di sini adalah senarai tips yang boleh digunakan untuk kitar semula.

Banyak rumah di Inggeris, dan negara lain di dunia yang kini mempunyai tempat sampah kitar semula. Akan manfaatkan tempat sampah kitar semula ini, dan luangkan masa untuk mengisinya. Jika kita tidak mempunyai tempat sampah jenis ini, kita dengan mudah boleh membeli bekas-bekas untuk masing-masing produk yang boleh dikitar semula (contohnya kertas, plastik, dan kaca), dan kemudian menghantarnya ke pengumpul sampah kitar semula di kawasan setempat.

Cuba membeli belah dengan bijaksana. Carilah produk yang tidak mempunyai banyak bungkusan. Ketahuilah bahawa di Amerika Syarikat, kira-kira $ 1 dari setiap $ 11 harga makanan adalah untuk kos pembungkusan. Cuba juga untuk seminimal mungkin menggunakan beg plastik kerana beg plastik merupakan jenis sampah yang paling banyak dibuang.

Kedua-dua perkara di atas sebenarnya menunjukkan betapa mudahnya bagi kita untuk mengurangkan kesan pembuangan sampah di tapak pelupusan, dan juga merupakan fakta untuk menunjukkan mengapa proses kitar semula itu sangat penting.